Ciasto Bueno Rocher na wyjątkowe okazje. Smaczny deser przypominający popularne pralinki ferro rocher z udekorowanymi batonikami kinder bueno, któremu trudno się oprzeć. Jest slodkie, sycące i świetnie prezentuje się na stole. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 750 g. serka mascarpone
- 1 łyżka żelatyny
- 700 g masy kajmakowej o smaku kakaowym
- 450 ml. śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 500 g . herbatników kakaowych
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 100 g wafelków orzechowych
- 150 g orzechów laskowych
- 4 batoniki kinder bueno
- Blaszka o wym. około 24 × 38 cm.
Wykonanie:
- Orzechy laskowe prażymy na patelni, aby skorupki się pootwierały. Po chwili odstawiamy orzeszki do ostudzenia. Nastepnie usuwamy skorupki z orzechów tzn. Na talerzyk kładziemy papier do pieczenia. Na papier kładziemy orzeszki , bierzemy ręcznik, którym pocieramy orzeszki. W ten sposób usuwamy wszystkie skórki z orzeszków.
- Nastepnie orzeszki kroimy na malutkie kawałeczki i dzielimy na dwie równe części.
- Wafelki orzechowe siekamy na drobno.
- Blaszkę wykladamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy kakaowe herbatniki.
- Przygotowujemy miskę i wlewamy do niej śmietankę kremówkę. Ubijamy na dość sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i chwilę ubijamy do połączenia się składników.
- Nastepnie 1/3 tej ubitej masy śmietanowej przekładamy do innej osobnej miski. Do tej masy czyi( 1/3 ) dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Lekko mieszamy i odkladamy miske do lodówki.
- Do pozostałej części masy śmietanowej czyli( 2/3 ) dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej o smaku kakaowym. Odajemy również połowę orzeszków laskowych i posiekane wafelki orzechowe. Calosc mieszamy. Jedna łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 80 ml wody. Do całości dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.
- Następnie cala masę przekładamy na herbatniki we wcześniej przygotowanej blaszce. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników.
- Do pozostałej masy kajmakowej wykładamy do miski i mieszamy z pozostałymi orzeszkami laskowymi. Gdyby okazało się, że masa kajmakowa jest trochę za gęsta to można podgrzać w kąpieli wodnej. Przygotowaną masę wykładamy na kolejne herbatniki.
- Nastepnie na masę kładziemy kolejną warstwę herbatników. Wykladamy z lodówki miskę z ubitą śmietaną i wykładamy na herbatniki.
- Czekoladę ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Na koniec ozdabiamy pokrojonymi batonikami kinder bueno. Można też posypać rozkruszonymi orzeszkami laskowymi, jeśli zostały resztki.
- Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej na całą noc. Smacznego.