Menu Zamknij

Ciasto Bueno Rocher

Ciasto Bueno Rocher na wyjątkowe okazje. Smaczny deser przypominający popularne pralinki ferro rocher z udekorowanymi batonikami kinder bueno, któremu trudno się oprzeć. Jest slodkie, sycące i świetnie prezentuje się na stole. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

  • 750 g. serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny
  • 700 g masy kajmakowej o smaku kakaowym
  • 450 ml. śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g . herbatników kakaowych
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 100 g wafelków orzechowych
  • 150 g orzechów laskowych
  • 4 batoniki kinder bueno
  • Blaszka o wym. około 24 × 38 cm.

Wykonanie:

  1. Orzechy laskowe prażymy na patelni, aby skorupki się pootwierały. Po chwili odstawiamy orzeszki do ostudzenia. Nastepnie usuwamy skorupki z orzechów tzn. Na talerzyk kładziemy papier do pieczenia. Na papier kładziemy orzeszki , bierzemy ręcznik, którym pocieramy orzeszki. W ten sposób usuwamy wszystkie skórki z orzeszków.
  2. Nastepnie orzeszki kroimy na malutkie kawałeczki i dzielimy na dwie równe części.
  3. Wafelki orzechowe siekamy na drobno.
  4. Blaszkę wykladamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy kakaowe herbatniki.
  5. Przygotowujemy miskę i wlewamy do niej śmietankę kremówkę. Ubijamy na dość sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i chwilę ubijamy do połączenia się składników.
  6. Nastepnie 1/3 tej ubitej masy śmietanowej przekładamy do innej osobnej miski. Do tej masy czyi( 1/3 ) dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Lekko mieszamy i odkladamy miske do lodówki.
  7. Do pozostałej części masy śmietanowej czyli( 2/3 ) dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej o smaku kakaowym. Odajemy również połowę orzeszków laskowych i posiekane wafelki orzechowe. Calosc mieszamy. Jedna łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 80 ml wody. Do całości dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.
  8. Następnie cala masę przekładamy na herbatniki we wcześniej przygotowanej blaszce. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników.
  9. Do pozostałej masy kajmakowej wykładamy do miski i mieszamy z pozostałymi orzeszkami laskowymi. Gdyby okazało się, że masa kajmakowa jest trochę za gęsta to można podgrzać w kąpieli wodnej. Przygotowaną masę wykładamy na kolejne herbatniki.
  10. Nastepnie na masę kładziemy kolejną warstwę herbatników. Wykladamy z lodówki miskę z ubitą śmietaną i wykładamy na herbatniki.
  11. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Na koniec ozdabiamy pokrojonymi batonikami kinder bueno. Można też posypać rozkruszonymi orzeszkami laskowymi, jeśli zostały resztki.
  12. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej na całą noc. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *