Menu Zamknij

Ciasto czekoladowo pomarańczowe

To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wilgotny biszkopt, pyszny krem i świeże owoce. Brzmi bardzo pysznie. Połączenie wszystkich składników daje niesamowity posmak. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

Skladniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia biszkoptu 1/4 szklanki wody + 1/4 soku pomarańczowego

Składniki na krem:

  • 450 g serka homogenizowanego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 150 ml wrzątku

Ponadto:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • kilka mandarynek

Wykonanie:

  1. Rzygotowujemy biszkopt. W tym celu mąkę łączymy z kakao i calość przesiewamy przez sito. Doajemy proszę do pieczenia i wszystko mieszamy.
  2. Jajka ubijamy na puszystą jasna pianę. Nasrepnie ubijając dodajemy stopniowo po 1 lyzce cukru. Masa zrobi się sztywniejsza. Następnie zmniejszamy obroty na najmiejsze i dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  3. Dno blaszki o wym. około 20 × 26 cm. wykladamy papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C około 40 minut ( do suchego patyczka) Upieczony biszkopt wyjmujemy i studzimy. Wodę z sokiem mieszamy i nasączamy pędzelkiem ostudzony biszkopt.
  4. Przygotowujemy krem. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml. wrzątku. Studzimy.
  5. Do miseczki przekładamy serek homogenizowany. Do serka dodajemy zimna już rozpuszczona galaretkę i chwileczkę miksujemy. Przekladamy do lodówki celem lekkiego stężenia.
  6. Gdy masa będzie już lekko tężała to wyjmujemy ja z lodówki i przekładamy ja na biszkopt.
  7. Masę na biszkopcie wyrównujemy i przekładamy całość do lodówki celem stężenia.
  8. W tym czasie pozostałe 2 galaretki pomaranczowe rozpuszczamy we wrzątku ( wrzątku tyle co pisze na opakowaniu) . Studzimy.
  9. Na stężałą masę z lodówki układamy mandarynki. Na mandarynki wylewamy tezejące już galaretki pomaranczowe.
  10. Ponownie przekładamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *