To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wilgotny biszkopt, pyszny krem i świeże owoce. Brzmi bardzo pysznie. Połączenie wszystkich składników daje niesamowity posmak. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
Skladniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- do nasączenia biszkoptu 1/4 szklanki wody + 1/4 soku pomarańczowego
Składniki na krem:
- 450 g serka homogenizowanego
- 1 galaretka pomarańczowa
- 150 ml wrzątku
Ponadto:
- 2 galaretki pomarańczowe
- kilka mandarynek
Wykonanie:
- Rzygotowujemy biszkopt. W tym celu mąkę łączymy z kakao i calość przesiewamy przez sito. Doajemy proszę do pieczenia i wszystko mieszamy.
- Jajka ubijamy na puszystą jasna pianę. Nasrepnie ubijając dodajemy stopniowo po 1 lyzce cukru. Masa zrobi się sztywniejsza. Następnie zmniejszamy obroty na najmiejsze i dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Dno blaszki o wym. około 20 × 26 cm. wykladamy papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C około 40 minut ( do suchego patyczka) Upieczony biszkopt wyjmujemy i studzimy. Wodę z sokiem mieszamy i nasączamy pędzelkiem ostudzony biszkopt.
- Przygotowujemy krem. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml. wrzątku. Studzimy.
- Do miseczki przekładamy serek homogenizowany. Do serka dodajemy zimna już rozpuszczona galaretkę i chwileczkę miksujemy. Przekladamy do lodówki celem lekkiego stężenia.
- Gdy masa będzie już lekko tężała to wyjmujemy ja z lodówki i przekładamy ja na biszkopt.
- Masę na biszkopcie wyrównujemy i przekładamy całość do lodówki celem stężenia.
- W tym czasie pozostałe 2 galaretki pomaranczowe rozpuszczamy we wrzątku ( wrzątku tyle co pisze na opakowaniu) . Studzimy.
- Na stężałą masę z lodówki układamy mandarynki. Na mandarynki wylewamy tezejące już galaretki pomaranczowe.
- Ponownie przekładamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia. Smacznego.