Spaghetti Bolognese to włoski makaron z mięsnym sosem. Pyszne spaghetti często gości na moim stole. Kluczem smacznego spaghetti jest sos. Przygotowałam go sama i nie jest on z półki sklepowej. Makaron z tak przygotowanym sosem stanie się waszym ulubionym.
Składniki na spaghetti bolognese:
- 300 g makaronu spaghetti tarty żółty ser
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)
Składniki na sos do spaghetti bolognese:
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
- 2 czubate łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki cukru
- olej rzepakowy do smażenia
- sól,pieprz do smaku
- 100-150 ml wody (można użyć czerwone wino ,ale to już wg.uznania)
Przepis na spaghetti bolognese wg. przepisu na opakowaniu
- Czosnek obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę . Łodygi selera również kroimy w małą kosteczkę.
- Marchewkę obieramy i też kroimy w drobną kosteczkę.
- Na oleju podsmażamy chwileczkę cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy razem z cebulką i czosnkiem.
- Do mięsa dodajemy marchew, pietruszkę i seler. Wszystko razem chwilę smażymy. Dodajemy passatę pomidorową,koncentrat pomidorowy i wodę 100ml. Następnie dodajemy bazylię, oregano i cukier.Mieszamy.
- Dusimy pod przykryciem ok. 60 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dolewamy jeszcze 50 ml. wody (można użyć też czerwonego wina)
- Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na sitku.
- Makaron nakładamy na talerze i polewamy sosem. Można ozdobić świeżymi listkami bazylii. Smacznego.