Ciasto Margaretka to bardzo pyszny deser który sam rozpływa się w ustach i w dodatku bez pieczenia.Swoją nazwę zawdzięcza ciasteczkom,które ułożone są na wierzchu.Nie każdy ma chęć i ochotę ,aby spędzić dużo czasu na przygotowanie ciasta domowej roboty. Tak więc proponuję Margaretkę, która jest smaczna ,szybka w przygotowaniu i na dodatek nie potrzeba piekarnika.Idealna na święta,przyjęcia rodzinne lub spotkanie ze znajomymi. Jeżeli szukasz ciasta łatwego, szybkiego i smacznego ! to zachęcam do skorzystania mojego sprawdzonego przepisu.
Ciasto Margaretka składniki:
- Na blaszkę 23×30
- Biszkopty 200g (ja zakupiłam w Biedronce jedno opakowanie)
- galaretka przezroczysta 3 szt
- galaretka cytrynowa 2 szt
- Śmietana 30% -500 ml
- 1 opakowanie ciasteczek z nadzieniem (dostępne w Biedronce)
Ciasto Margaretka wykonanie:
- Przezroczystą galaretkę rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Pozostawić do ostudzenia i tężenia.
- Na spodzie blaszki układamy biszkopty.
- Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Następnie cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. (jeżeli nie mamy galaretki przezroczystej ,może być cytrynowa)
- Masę śmietanową przelewamy na biszkopty.Wkładamy blaszkę do lodówki, aby masa nieco stężała.
- Następnie na wierzch masy układamy ciasteczka.
- Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Studzimy, odstawiamy do lekkiego stężenia i zalewamy ciasto.
- Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego.
Pysznie wygląda!