Menu Zamknij

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek- przepyszne ciasto warstwowe. Michałek przekładany kremami i dżemem z czarnej porzeczki świetnie kontrastuje smakiem z całym ciastem. Ciasto jest fajnie wilgotne, no i ten posmak Michaszków to prawdziwe niebo dla podniebienia. Zapraszam do wypróbowania.

Ciasto Michałek składniki:

Składniki na kakaowa masę do biszkoptu:

  • 5 jajek rozmiar M
  • 1,5 mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 3/4 szklanka oleju rzepakoweo
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 płaskich łyzeczek kakao
  • szczypta soli

Skladniki do nasączenia biszkoptu:

  • 1/3 szklanki średnio zaparzonej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny

Skladniki na masę michalkową:

  • 25 dag cukierków Michałków lub Michaszków
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny ( więcej niż płaskie , ale nie czubate)
  • 2 łyżeczki alkoholu np. Adwokat ( można nie dodawać) Ja nie dałam bo robiłam ciasto dla wnuczek.
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( ja dałam Jacobs Cronat Gold + 1 łyżka gorącej wody)

Skladniki na krem śmietankowy:

  • 560 ml śmietanki kremówki
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ( więcej jak płaskie)

Dodatkowo:

  • dżem porzeczkowy ( 450 g), lub powidła
  • 100 gram orzechów laskowych prażonych
  • 100 gram czekolady mlecznej

Ciasto Michałek sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy kakaowy biszkopt. Do garnuszka wlewamy 125 ml wody, 180 ml oleju, 1 szklanke drobnego cukru i 30 g gorzkiego kakao. Całość mieszamy. Stawiamy na małym ogniu, mieszamy aż uzyskamy jednolita masę. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę Następnie dodajemy cukier, zawsze po 1 lyzce i cały czas miksujemy. Po cukrze dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując aż żółtka się wchłona w masę.
  3. Nastepnie wlewamy przygotowana wcześniej masę kakaową i mieszamy drewnianą szpatułką.
  4. Mąkę przesiewamy wraz z sodą przez sito. Dodajemy do masy biszkoptowej i delikatnie mieszamy.
  5. Przygotowujemy blaszkę 25×36 i wlewamy ciasto. Grzejemy piekarnik do 180 st. C . (gora -dol) i pieczemy około 40 -45 minut. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.
  6. Przygotowujemy poncz do nasączenia. Tym celu mieszamy herbatę z sokiem cytryny.
  7. Przygotowujemy krem michalkowy. Wszystkie składniki uszka być dobrze schłodzone. Michałki ( cukierki ) zetrzeć na dużych oczkach. Kawę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
  8. Śmietankę, serek mascarpone miksujemy na sztywny krem. Dodac rozpuszczona kawę i można alkohol ( nie trzeba ). Wymieszać i dodać starte cukierki. Ponownie wymieszać.
  9. Przygotowujemy krem śmietankowy. Do miski miksera wkładamy serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder i miksować krotko na jednolita masę.
  10. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 60 ml gorącej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Nastepnie studzimy, tak aby była cały czas plynna. ( nie może gestnieć )
  11. Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyzka po łyzce kremu śmietankowego i cały czas mieszamy.
  12. Przygotowaną masę wrzucić do dużej miski z ubita wcześniej śmietanką z mascarpone. Calosc chwilę miksować.
  13. Składamy ciasto: W tym celu biszkopt przekrawamy na 2 podłużne blaty. Jeden wkładamy na dno blaszki i nasączamy go ponczem. Nasrepnie smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dzem wykladamy rowno krem michalkowy. Na krem michalkowy nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy ponczem. Nakladamy krem śmietankowy i równamy. Na wierzch wykladamy orzechy prażone oraz starta czekoladę. Wstawić ciasto do lodówki na parę godzin. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *