To słynny i pyszny wypiek z okresu PRL-u. Przepis pochodzi z mojej mamy starego zeszytu. Mięciutkie i kakaowe ciasto po prostu rozpływa się w ustach! Do tego przełożenie z lepkiego kremu z bitej śmietany i pyszna kakaowa polewa sprawia, że Wuzetka jest wyśmienita! Idealnie nadająca się na każdą okazję, a w tym zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do spróbowania! ?
Do przyrządzenia ciasta Wuzetka zalecam blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm
Ciasto Wuzetka – składniki:
- jajka – 7 sztuk
- cukier – 1 szklanka
- kakao – 2/3 szklanki
- śmietana 30% – 200 ml
- mąka pszenna – 2/3 szklanki
- czekolada deserowa – 2 tabliczki
- powidła śliwkowe – 260 g
- śmietana 36% – 1 litr
- śmietan – fix – 2 opakowania
- cukier puder – 1/3 szklanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto Wuzetka – wykonanie:
- Żółtka oddzieliłam od białek. Następnie ubiłam białka na sztywno. Podczas ubijania dodawałam stopniowo po 1 łyżce cukru do momentu, gdy białka były lśniące i gęste. Następnie dodawałam po 1 żółtku i ubijałam do czasu, gdy masa zrobiła się bardzo puszysta.
- Do ubitej masy dodałam przesiane kakao wymieszane z mąką pszenną. Tak wyrobioną masę mieszałam delikatnie szpachelką kuchenną.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niego wcześniej zrobiony biszkopt. Piekarnik rozgrzałam do 170 °C i wstawiłam ciasto na pół godziny. Po wyjęciu i wystygnięciu przekroiłam biszkopt wzdłuż tak, aby powstały 2 blaty ciasta.
- Powidła śliwkowe rozsmarowałam na dolnym blacie biszkoptu.
- Śmietanę 36% ubiłam na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodałam jeszcze śmietan-fix.
- Tak przygotowaną bitą śmietanę posmarowałam na warstwie z powideł. Następnie położyłam drugi blat biszkoptu.
- Przy wykonaniu polewy czekoladowej śmietanę rozpuściłam w garnku i dodałam deserową czekoladę. Następnie mieszałam do momentu uzyskania jednolitej płynnej masy. Smacznego!