Sałatka meksykańska świetnie smakuje, a zarazem jest pożywna i kolorowa. Jeżeli spodziewacie się gości to taka salatka będzie świetną przekaską, ale również można przygotować na kolację lub w pudełeczko do pracy. Bardzo prosta i zaskakuje smakiem. Serdecznie polecam.
Sałatka meksykańska – składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 gram żółtego sera ( dałam gouda)
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka ananasów
- 1 mała czerwona cebula ok. 50 gram
- 1 mały por ( tylko biala część- około 60 gram)
- 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- odrobinę papryki ostrej mielonej
- trochę pietruszki do oprószenia
Sałatka meksykańska – wykonanie:
- Paprykę oczyszczamy z gniazda i kroimy w kosteczkę.
- Ser kroimy też w kostkę o boku około 0,5 cm.
- Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę.
- Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy.
- Cebulę obieramy i drobniutko kroimy.
- Por kroimy w plasterki. Przekladamy na sitko i przelewamy wrzącą wodą. Po około 10 sekundach przelewamy zimną wodą a następnie delikatnie osuszamy ręczniczkiem papierowym.
- Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miseczki dodajemy majonez lub jogurt oraz doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym. Mieszamy.
- Nastepnie przekladamy do lodówki aby smaki się przegryzły. Smacznego.