Dziś proponuję Wam sprawdzony przepis na idealne kotlety mielone z przepisu mojej mamy. Zawsze wychodzą soczyste i delikatne. Cały sekret przepysznych kotlecików tkwi w odpowiednim przygotowaniu dobrej jakości mięsa. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Szczerze mówię, że na pewno zasmakują każdemu.
Soczyste kotlety mielone – składniki:
- 500 g mielonego mięsa ( np. z łopatki wieprzowej lub szynki wieprzowej )
- pół szklanki mleka (do namoczenia bułki )
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- połowa bułki kajzerki
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Soczyste kotlety mielone – wykonanie:
- Cebulkę obieramy i ścieramy na bardzo małych oczkach.
- Mleko podgrzewamy i moczymy w nim mleko około 15 minut. ( podczas moczenia rozdrobnić bułkę widelcem )
- Do miski przekładamy mięso, jajko, startą cebulkę, sól i pieprz do smaku oraz namoczoną bułkę razem z mlekiem. ( mleko z bułką musi być ostudzone)
- Całość mieszamy a następnie wyrabiamy mięso rękoma. ( mięso wyrabiamy tak długo, aż nie będzie przylegać do ręki oraz stanie się elastyczne i odpowiednio napowietrzone )
- Mięso wyrabiamy około 5 minut.
- Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki lekko spłaszczone. Obtaczamy je w bułce tartej bułce.
- Przygotowujemy patelnię. Rozgrzewamy tłuszcz dość mocno, ale na średnim płomieniu. Po rozgrzaniu zmniejszamy płomień.
- Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron.
- Pod koniec smażenia przykrywamy na około 2 minuty pokrywką, w celu poduszenia.
- Usmażone kotleciki układamy na ręczniczku. ( aby ociekły z tłuszczu )
- Podajemy z ziemniaczkami, frytkami oraz ulubioną surówką.