Tortellini w sosie śmietankowym to idealny, ekspresowy i pożywny obiadek dla całej rodzinki. Danie smaczne i dość proste. Uwielbiam proste posiłki, dlatego też makaron zagościł w moim menu na stałe. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
- 450 g mrożonego szpinaku ( liście)
- 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu-
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Tortellini gotujemy w solonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.
- Przygotowujemy patelnie i podsmażamy czosnek na oleju. ( tak około 30 sekund)
- Następnie do patelni dorzucamy szpinak i smażymy razem tak długo, aż się rozmrozi. Wówczas dodajemy mascarpone i bulion. Mieszamy.
- Czekamy chwilę aż woda nieco odparuje. Dodajemy makaron tortellini.
- Dusimy około 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.